Benzyl alcohol

Benzyl alcohol je organický alkohol, který se přirozeně vyskytuje v ovoci (např. v meruňkách), čajích a silicích mnoha rostlin. Patří mezi alergeny a může dráždit pokožku. Je-li ve větším poměru, na citlivější pokožce může vyvolat dermatitidu nebo kopřivku. Pod UV světlem a při kontaktu se sliznicemi se stává lehce toxickým, potenciálně tak způsobuje slabší pigmentaci pleti.

Má nasládlou mandlovou vůni, ve větším množství funguje jako vonná látka. V přírodní kosmetice se používá jako konzervant a rozpouštědlo (snižuje hustotu produktu). Snadno se vstřebává do pokožky. Je antibakteriální, antiseptický, lehce anestetický, zabraňuje růstu mikroorganismů, zmírňuje pocit svědění a ulevuje od bolesti. V potravinářství se používá jako přísada do aromat pro likéry, aromatizovaná vína a další alkoholické nápoje, přidává i do cukrovinek, čokolád nebo jemného pečiva.

Produkty, ve kterých Benzyl alcohol najdete: