Beta sitosterol

Beta sitosterol je jedním ze sterolů rostlinného původu (fytosterolů). Steroly jako takové jsou součástí lipidové dvojvrstvy buněčných membrán jak u rostlin, tak u živočichů. Jsou hydrofobní a rozpustné v alkoholu. Beta sitosterol je obsažen například v avokádu, aloe vera, ořechách, rostlině Uncaria tormentosa (Kočičí dráp) nebo hnědé rýži, ze které se získává. Není  zdravotně závadný, a proto se může používat v certifikované přírodní kosmetice.

Beta sitosterol je využíván jako stabilizátor, vonná složka a plní funkci pleťového kondicionéru. Má své významné využití i jako doplněk stravy. Je důležitý obzvlášť pro muže trpící rakovinou prostaty a benigní hypertrofií prostaty (v lécích na tato onemocnění bývá hlavní účinnou složkou). Má výrazně antioxidační vlastnosti a působí také proti zánětům v těle.

Produkty, ve kterých Beta sitosterol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: