Glyceryl Behenate

Glyceryl behenate je látka voskového charakteru, která vzniká esterifikací glycerolu s kyselinou behenovou, řadí se mezi monoestery glycerylu, stejně jako známější glyceryl stearate nebo glyceryl oleate a mnoho dalších. V kosmetice se využívá zejména do krémů, mlék, pleťové kosmetiky, mýdel, ale také například deodorantů a dekorativní kosmetiky. Slouží jako hydratační a zvláčňující složka, zároveň je glyceryl behenate také emulgátor - látka, která snižuje povrchové napětí a pomáhá tak mísit složky dohromady a tvořit emulzi. Kromě kosmetického průmyslu se hojně využívá ve farmacii a jako aditivum v potravinách.

Obecně nezpůsobuje tato látka alergické reakce, avšak stejně jako ostatní monoestery glycerylu může glyceryl behenate v čisté formě způsobit menší podráždění citlivého typu pokožky. V kosmetice se ovšem používá pouze v koncentraci do 12 %, takže je riziko podráždění pokožky poměrně nízké.

Produkty, ve kterých Glyceryl Behenate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: