Granátovník obecný (Punica granatum)

Granátovník obecný je menší strom z čeledi kyprejovitých (Lythraceae). Roste hlavně ve Středomoří. Je jednou z nejstarších, člověkem pěstovaných, rostlin. Jeho omlazující účinky znali už ve starém Egyptě, byl považován ze elixír mládí a díky velkému množství semen za symbol plodnosti. Plodem granátovníku jsou kožovité bobule známé pod obecným názvem - granátová jablka. Pod tvrdou, nejedlou slupkou tohoto ovoce jsou pouzdra, v nichž se nachází jedlá semena (v jednom jablku jich může být i přes 600). Granátová jablka obsahují až 77 % vody, vitaminy B1, B2 a B3, vitamin C a A. Z minerálních látek to jsou: vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík a draslík. Dále esenciální i neesenciální aminokyseliny, taniny, třísloviny a flavonoidy. Štáva z granátového jablka, která má díky obsahu tříslovin částečně svíravou a kyselou chuť, se používá k přípravě koktejlů (např. šerbet) nebo nealkoholického sirupu (grenadina). Látky obsažené ve štávě působí proti některým druhům střevních parazitů.

V kosmetice se setkáváme hlavně s extrakty nebo olejem ze zrníček granátových jablek. Granátové jablko má výrazné antioxidační účinky. Pokožku zpevňuje a hydratuje. Zpomaluje proces stárnutí pokožky, chrání ji před volnými radikály, vyživuje ji a zvyšuje její elasticitu. Má adstringentní, antiseptické, protizánětlivé, tonizační a svíravé účinky, takže se uplatní i v péči o problematickou pokožku. Výtažky z granátového jablka najdeme v pleťových krémech a olejích, ve sprchových, masážních, koupelových a odličovacích olejích, v pleťových sérech a maskách, přípravcích tělové péče, ale také v dekorativní kosmetice (např. ve rtěnkách, bázích pod oční stíny či make-upech).

Produkty, ve kterých Granátovník obecný (Punica granatum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: