Isoamyl p-methoxycinnamate

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: Amiloxate, Isopentyl 4-methoxycinnamate

Isoamyl p-methoxycinnamate je organická sloučenina připravená z kyseliny skořicové, ale vyskytuje se i v přírodě. Nachází se v kořenech indické rostliny Galangal (podobný zázvoru).

 

Do kosmetických přípravků se tato látka přidává pro její schopnost absorbovat UVB záření. UVB záření společně s UVA paprsky tvoří část ultrafialového spektra. Tyto paprsky dopadají na lidskou kůži a ovlivňují její předčasné stárnutí, podílí se na vývoji melanomu a jiných forem rakoviny kůže. Samotný isoamyl p-methoxycinnamate ve složení by byl nedostačující, proto se často kombinuje s jiným UV filtrem (nejčastěji s oxidem titaničitým), aby kůže byla chráněna před veškerými paprsky. Amiloxate je schváleným UV filtrem v Evropě a v Asii, v USA a Kanadě je zakázán.

 

Isoamyl p-methoxycinnamate je v kontrastu s podobně znějící složkou, která se taktéž využívá při výrobě opalovacích produktů. Jedná se o složku octyl-methoxycinnamate, což je polosyntetická látka, u které bylo prokázáno (narozdíl od amiloxate), že způsobuje kožní reakce a že tato sloučenina má estrogenní aktivitu. Tyto dvě sloučeniny mají podobné názvy, každopádně chemicky jsou zcela odlišné.

 

Vyskytuje se v opalovacích krémech, mlécích a olejích. Povolená koncentrace v kosmetických přípravcích je 10 %. Je netoxický a je schválen Evropskou unií pro používání v certifikované přírodní kosmetice. U nejcitlivějších jedinců může vyvolat alergickou a fotoalergickou reakci.

 

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: