Lecitin (Lecithin)

Lecitin je látka přírodního původu. Získává se nejčastěji ze sójových bobů, ale i jiných rostlin (například ze slunečnice roční) nebo také z vaječného žloutku. Přirozeně se vyskytuje i v lidském těle, a to jako živá a stavební buněčná membrána. Lecithin není pro tělo tedy cizí látka a je velmi dobře vstřebáván. Látka lysolecithin je modifikovaný sójový lecithin.

Lecithin se používá jako přírodní emulgátor a zahušťovadlo. Reguluje propustnost ostatních látek buněčnými stěnami a zlepšuje jejich vstřebatelnost. V krémech a jiných pečujících přípravcích pomáhá ostatním látkám dostat se do hlubších vrstev pokožky. V potravinářských i kosmetických produktech lecithin také zjemňuje jejich konzistenci. Má antioxidační účinky. V kosmetice není považován za alergen a nedráždí pokožku. V potravinách může vyvolat alergickou reakci, je-li získán ze sójových bobů.

Produkty, ve kterých Lecitin (Lecithin) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: