Ocet

Ocet je jednou ze stálic našich kuchyní i kosmetických taštiček. Je všeobecně využívaný jako součást no-poo metody. Octů je celá řada, některé jsou typické pro určité regionální druhy kuchyní a v České republice nejsou moc známé. Lze je zařadit do pochutin. Ocet jako takový je složený z kyseliny octové v různé procentuální koncentraci, jejíž síla se pohybuje mezi 4-18 %. Nejčastější koncentrace je 8 %. Octy se vyrábí alkoholovým kvašením a kvašením kyseliny octové. Octy s více než 10% koncentrací kyseliny octové se musí používat zředěné, jinak hrozí poleptání sliznic, hrtanu a hltanu. Název „ocet“ by se měl používat pouze pro výrobky, které byly získány biologickou cestou. Laboratorně vyrobené produkty jsou označovány jako ocet z octové esence a ocet z kyseliny octové. Laboratorně vyrobené octy také neobsahují aromata, jsou pouze kyselé.

Mezi nejčastěji používané octy patří klasický lihový ocet, který se vyrábí z fermentovaného obilí nebo jiných zdrojů pro získání ethanolu. Používá se do domácích čističů, má antibakteriální a antimikrobiální účinky. Je velmi silný, obsahuje 5-10 % kyseliny octové a vodu. Jablečný ocet, který se vyrábí z lisovaných a zkvašených jablek, je jedním z nejpopulárnějších octů. Je známý svojí jemnou chutí, může být použit místo vinného octa, je však trošku sladší. Surový nefiltrovaný jablečný ocet je chuťově lepší, má oranžovou barvu. Pomáhá v domácnosti v odstraňování vinných mušek. Používá se při detoxikaci organismu, k eliminaci stresu, při no poo metodě, proti lupům a jako prostředek podporující hojení kůže. Červený vinný ocet pochází ze zkvašeného červeného vína, jeho chuť je ostřejší. Přidává se do masových marinád nebo salátů, barví. Bílý vinný ocet se vyrábí z vína bílého, je jemnější než červený vinný ocet a vyznačuje se menší štiplavostí. Ocet se vyrábí také z šampaňského. Tento typ je světlejší než ostatní vinné octy. Používá se na obklady nebo jako stabilizátor v domácí kosmetice. V kuchyni se pak přidává do salátů.

Ocet balsamico je jeden z nejvíce používaných octů. Vyrábí se v Itálii z nefiltrovaného hroznového džusu. Má tmavě hnědou barvu a patří mezi octové výjimky, protože se nevyrábí z fermentovaného alkoholu, ale nechává se zrát jako víno. Jeho kyselost nebo sladkost závisí na stupni zralosti - starší balsamico je sladší a silnější. Sherry ocet se vyrábí ve Španělsku ze speciálních odrůd bílých hroznů a stárne nejméně šest měsíců v dubových sudech. Je typický svou jantarovou barvou a komplexní chutí. Používá se v teplé i studené kuchyni. Rýžový ocet je typický pro Japonsko a Čínu, vyrábí se z rýžového vína, má tmavě žlutou barvu a daleko sladší chuť než vinné octy. Používá se do marinád, typických asijských jídel a omáček. Specialitou je černý ocet, známý jako Chinkiang. Má dřevitou kouřovou chuť a je tradičně vyráběný z černé rýže nebo čiroku. Je součástí kuchyně pocházející z jižní Číny, kde se používá se do omáček a marinád. Umeocet navzdory svému názvu nepatří mezi pravé octy. Vzniká jako vedlejší produkt při nakládání švestiček umeboši. Má typicky červenou barvu, slano-kyselou chuť a místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Prospívá játrům a přináší úlevu při nechutenství, únavě a žaludečních nevolnostech.

Produkty, ve kterých Ocet najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: