Propanediol

Propanediol je organická syntetická sloučenina, která má podobu dvou společných forem. První z nich je 1,2-Propanediol, ten na pokožce působí jako kondicionér a má hydratační vlastnosti. V přípravku slouží jako rozpouštědlo a snižuje jeho viskozitu. Může dráždit pokožku a způsobovat kontaktní dermatitidu. Druhou je 1,3-Propanediol, ten má pouze funkci rozpouštědla a snižuje viskozitu produktu. Tato složka je považována za bezpečnou a je schválena společností EcoCert jako vhodná pro použití v kosmetických přípravcích.

Propanediol lze odvodit přirozeně z kukuřice (vyrábí se pomocí fermentace kukuřičného cukru) nebo synteticky. Najdeme ho v nejrůznějších kosmetických produktech (kondicionéry, šampony, řasenky, laky na vlasy aj.) Je to dobře tolerovaná složka, která pravděpodobně nezpůsobuje citlivost (u velmi citlivých typů pokožky však může vyvolat podráždění a vyrážku).

Produkty, ve kterých Propanediol najdete: