Puškvorec obecný (Acorus calamus)

Puškvorec obecný je vytrvalá aromatická rostlina z čeledi aronovitých (Acoraceae) dorůstající do výšky 50-150 cm. Původně se vyskytoval v jižní Číně, odkud se přes Indii rozšířil do světa. K nám se dostal zhruba v 16. století prostřednictvím Tatarů, kteří věřili, že puškvorec čistí vodu a jeho přítomnost znamená, že je voda nezávadná. Z puškvorce se sbírá oddenek. Rostlina obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, slizy, cukry, cholin a fenylpropan beta-asaron. Puškvorec je doporučován při žaludečních potížích, podporuje látkovou výměnu, tvorbu žaludečních šťáv, zmírňuje křečovité bolesti. Působí také dezinfekčně a močopudně. Užívá se při průjmech, nadýmání a při nechutenství.

Puškvorec působí mírně zklidňujícím dojmem, zevně se používá ve formě koupelí, které pomáhají při revmatismu, ekzémech i s hojením ran. Je také dobrým prostředkem pro zvýšení tělesné kondice (po těžkých onemocněních, u starších lidí či při stavech slabosti). Pro svůj účinek je někdy přirovnáván k ženšenu. V kosmetice se můžeme setkat s výtažkem z puškvorce (Acorus Camalus Root Extract), který má zklidňující účinek na pleť. Bylina se používá také do parfémů, zubních past, žvýkaček či likérů, kde způsobuje jejich hořkou chuť.

Produkty, ve kterých Puškvorec obecný (Acorus calamus) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: