Sodium benzoate

Sodium benzoate je sodná sůl kyseliny benzoové, která se přirozeně vyskytuje v ovoci - brusinkách, meruňkách, jablkách, dále pak v houbách skořici, hřebíčku a některých mléčných produktech (jako výsledek bakteriálního kvašení) a čajích. Benzoát sodný se však vyrábí synteticky (např. neutralizací kyseliny benzoové s hydroxidem sodným). Má formu bezbarvého až bílého krystalického prášku (vloček či granulí) rozpustného ve vodě. Výjimečně prostupuje do pokožky, v těle se ale neusazuje a je rovnou metabolicky vyloučen. S kyselinou askorbovou (vitamin C) tvoří karcinogenní látku benzen, samotný ale není toxický ani karcinogenní.

Používá se především jako složka konzervačního systému (i v potravinářství), povolená i v přírodní kosmetice. Je jednou z nejlevnějších konzervačních přísad vůbec. Má antimikrobiální účinky, zabraňuje množení bakterií, ale nezabíjí je. Je také lehce antimykotický, chrání před houbami, plísněmi a kvasinkami (v kyselém prostředí, tzn pH 4,5 a nižší). Je tedy citlivý na pH prostředí, ve kterém se nachází. V závislosti na pH se vždy upřednostňuje jedna z jeho vlastností, dá se tak považovat za nestálou, ale stále funkční látku. Nepatří mezi alergeny a jen u velmi citlivých jedinců může vyvolat kontaktní dermatitidu.

Produkty, ve kterých Sodium benzoate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: