Sodium phytate

Fytát sodný je komplexní sůl kyseliny fytové. Může mít formu tmavě zabarvené kapaliny nebo bílého prášku. Toto komplexní činidlo je na bázi rostlin, odvozeno od otrub nejčastěji z rýže, pšenice či kukuřice. V kosmetice se používá jako chelatační činidlo, tzn., že na sebe váže kovové kationty (vápníku, hořčíku, železa) a deaktivuje je, čímž dochází ke zvýšení antimikrobiálních aktivit konzervačních látek a zlepšení trvanlivosti a celkové stability kosmetických přípravků. Kromě toho, že pomáhá zlepšovat konzervační účinky produktů, má také antioxidační účinky, takže pomáhá bojovat proti volným radikálům.

Funguje také jako prostředek pro péči o dutinu ústní, kde leští povrch zubů a zabraňuje zápachu z úst. V šamponech např. umožňuje tvorbu jemné bublinkové pěny a tím zlepšuje čisticí účinek. Používá se tedy v přípravcích zubní a vlasové péče, ale také v hydratačních přípravcích či přípravcích určených pro zralou pleť. Je biologicky odbouratelný a všeobecně je považován za nedráždivou látku, která je pokožkou velmi dobře snášena. Lidé trpícími alergiemi na obiloviny, by se však této látce měli vyhnout.

Produkty, ve kterých Sodium phytate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: