Squalene/Squalane

Skvalen se získává z rostlinných (i živočišných) olejů, původně se získával ze žraločích jater, v dnešní době se většinou vyrábí z olivového nebo jiného rostlinného oleje. Je to tzv. "suchý olej", který se díky své struktuře velice snadno a rychle vstřebává do pokožky. Má antioxidační účinky a pomáhá pokožku chránit proti slunečnímu záření. Svým složením je velmi podobný přirozenému kožnímu mazu. Absorbuje do sebe toxiny i těžké kovy a pomáhá tak chránit pokožku proti vnějšímu prostředí. Skvalen pokožku hydratuje, zjemňuje a napomáhá dalším účinným látkám k lepšímu roztírání a vstřebávání. Je nekomedogenní, vhodný pro mladou a problematickou pleť, ovšem pomáhá také snižovat výskyt vrásek.

Jaký je rozdíl mezi skvalenem a skvalanem? Vlastně skoro žádný, obě látky mají v kosmetice to samé použití a fungují stejně. Rozdíl je ale ve stabilitě látky, Skvalen je získáván z olejů a nemá příliš dlouhou trvanlivost, Skvalan se vyrábí úpravou původního skvalenu a vydrží déle. Proto je také ve většině případů používán právě Skvalan. Najdete ho v krémech, v dekorativní kosmetice, v pečující tělové kosmetice i ve vlasové kosmetice (pomáhá s roztřepenými a poškozenými konečky vlasů).

Produkty, ve kterých Squalene/Squalane najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: