Vláknina

Jako vlákninu označujeme všechny látky rostlinného původu, které nedokážou enzymy lidského trávicího ústrojí rozložit na dostatečně malé (tedy stravitelné) jednotky. Vláknina se proto nemění na energii a není možné ji kaloricky využít. Vlákninu tvoří nejčastěji směs neškrobových polysacharidů a několika dalších složek (celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany, oligosacharidy). Živočišné potraviny vlákninu neobsahují. Vlákninu rozdělujeme na rozpustnou (např. psyllium) a nerozpustnou. Oba druhy vláknin jsou pro naše tělo důležité, často se nacházejí a pracují pohromadě.

Vláknina spolu s větším množstvím vody pomáhá proti zácpě, syndromu dráždivého tračníku a slouží jako prevence proti hemoroidům. Výborná je při redukčních dietách, protože vyvolává falešný pocit sytosti a neobsahuje žádnou energii, kterou by tělo následně ukládalo. Dále může pomoci diabetikům, protože zpomaluje vstřebávání cukrů. Pomáhá vylučovat z těla toxiny a rakovinotvorné látky a je účinná při prevenci žlučových kamenů.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: