1,3-propanediol

1,3-propanediol je látka, která patří do skupiny dvojsytných alkoholů - glykolů. Je možné ho získat z fermentovaného kukuřičného škrobu. Proto je využíván v přírodní kosmetice, kde nahrazuje propylenglykol (1,2-propanediol), což je syntetická složka derivovaná z ropy. 1,3-propanediol představuje o 40 % nižší toxicitu pro ekosystémy než 1,2-propanediol a vykazuje lepší účinky v péči o pokožku. Ve výrobcích na vlasy zvyšuje hydrataci, redukuje statické vlastnosti a zlepšuje rozčesávání. Pleť změkčuje, v pokožce udržuje vyváženou hydrataci, působí jako konzervant výrobku a funguje jako rozpouštědlo. Je vhodný pro vegany. Jedná se o dobře snášenou látka, která vykazuje jen velmi málo hlášených alergických reakcí. Může se používat v certifikované bio kosmetice.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: