Acerola (Malphighia glabra)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: barbadoská třešeň, tropická třešeň, malpígie lysá, malpighia
Acerola je hustý nepopínavý, stálezelený keř nebo strom z čeledi malpígiovité (Malpighiaceae) dorůstající výšky až 6 m. Její chlupaté větve mají žlutavou barvu a drobné listy. Kvete světle růžovými nebo červenými květy. Plody oranžové až červené barvy jsou zploštělé kulaté peckovice široké až 3 cm, vážící cca 5 g. Podobají se třešním, mají kyselou šťavnatou dužinu. V období zralosti má tenká, lesklá slupka plodů šarlatově červenou barvu. Acerola roste především na karibském ostrově Barbados. Je rozšířena i v Severní Americe až po střední část Jižní Ameriky. Pěstuje se v pásmu tropů i subtropů po celém světě, nejčastěji však v Brazílii. Acerola patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. Dále jsou v ní přítomny vitaminy řady B, vitamin A, E, betakaroten, minerály a stopové prvky, např. hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, selen, fosfor, měď a flavonoidy, zejména vitamin P - rutin a hesperidin. V acerole se nacházejí též fruktóza, glukóza, sacharóza, fenoly, fenolické pigmenty (malvidin, pelargonin), kaempferol, organické kyseliny( např. kávová a ferulická), bílkoviny, tuky, vláknina aj. látky. Acerola se zpracovávává do formy prášku nebo kapslí. V běžných dávkách nemá žádné vedlejší účinky. Při nadměrném dávkování může dojít k nevolnosti, střevním problémům či nespavosti.
Tradiční lidová medicína doporučovala kyselé plody aceroly při kašli, nachlazení, průjmech a úplavici či jaterních chorobách. Přidávají se do nápojů, dezertů a polev na dorty. Z aceroly se též připravuje víno. Jedná se o přírodní zdroj vitaminu C, jenž napomáhá lepší vstřebatelnosti látek z medicinálních hub. Toto ovoce zvyšuje imunitu, snižuje míru únavy a vyčerpání, chrání buňky před oxidačním stresem. Acerola podporuje tvorbu kolagenu za účelem optimální funkce cév, kostí, chrupavek, zubů a dásní. Zvyšuje vstřebávání železa, podporuje správnou činnost nervové soustavy a blahodárně ovlivňuje energetický metabolismus. Acerola se též podílí na zlepšení zraku, snížení hladiny cholesterolu, příznivě působí na stav pokožky (přispívá k čistější pleti a k její regeneraci), sliznic a vlasů (zpomaluje šedivění) a je výborným preventivním prostředkem před zubním kazem, rakovinou, hlavně plic či kardiovaskulárními onemocněními. Toto ovoce zabírá při zánětech, tuberkulóze, chudokrevnosti, srdečních obtížích, revmatismu a dá se užívat i v období rekonvalescence po různých chorobách. Významně podporuje tvorbu červených krvinek a urychluje hojení ran. Pro zvýšení účinků na organismus se acerola doporučuje kombinovat s jinanem dvoulaločným. Využívá se i v kosmetice, zejména na akné, vrásky, pigmentové skvrny aj.