Acetyl Tributyl Citrate

Acetyl Tributyl Citrate je čirá olejovitá kapalina, organická sloučenina, která prakticky nemá téměř žádný zápach. Patří mezi složky, které dokáží vytvářet kosmetický film a působí jako změkčovadlo. Je to vůbec nejpoužívanější látka nahrazující nebezpečné ftaláty. Proto se také přidává do lepidel na obaly v potravinářském průmyslu, do plastových hraček a také jako doplňkový produkt ve farmacii.

V kosmetice ho najdeme v lacích na nehty a dalších přípravcích nehtové péče, ale také např. v očním make-upu. Jako přídavná látka v kosmetice může způsobit podráždění kůže a či očí u velmi citlivých jedinců, jinak tyto vlastnosti nevykazuje. Diskutuje se u něj mírná toxicita pro reprodukční orgány a játra při dlouhodobém používání. Všeobecně je však látka brána jako poměrně bezpečná složka kosmetických přípravků. Ovšem s důrazem na to, že riziko možného podráždění kůže, sliznic a očí závisí na jejím původu a možném znečištění jinými látkami při výrobním procesu.

Produkty, ve kterých Acetyl Tributyl Citrate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: