Acronychia pedunculata

Acronychia pedunculata je stálezelená rostlina, patřící do rodu Rutaceae (routovité).  Její domovinou je Asie, ponejvýše se vyskytuje v Jižní Číně, Thajsku, v Kambodži, Indonésii, Indii, na Nové Guinei, na Filipínách.  V sanskrtu se jí říká Ankota, jiný místní název je Ankenda. Roste v hustých lesích ve výškách do 900 metrů nad mořem. Její výška je různá, může dosahovat až 28 metrů. Její kmen může mít šířku obvodu až 50 cm. Mladé větve stromu jsou lysé až jemně chlupaté, kvete malými zeleno-bílými, kalichovými květy ve dvou opbdobích. A to únoru až dubnu a červenci až srpnu. Listy jsou podlouhlé, vejčitého tvaru. Plody Acronychia pedunculata jsou smetanově až hnědo-žluté, jedlé, sladkokyselé peckovice.

Listy a květy Acronychia pedunculata  mohou být zdrojem pro výrobu éterického oleje. Mladé listy se používají jako koření. Je nedílnou součástí ájurvédského a čínského lékařství. Voskový olej z kmene se používá v parfumérii, kůra ze stromu pomáhá při utěsňování lodí a svařování sítí. Dřevo se přidává také do kadidlových směsí pro taoistické meditace. Představuje tak náhražku santalového dřeva, které je v taoismu zakázáno používat. Acronychia pedunculata je ájurvédská bylina, která vyniká desinfekční a protivirovou aktivitou. Napomáhá hojit zlomeniny, vředy, kožní choroby, používá se také u svrabu nebo bolestí žaludku.

Produkty, ve kterých Acronychia pedunculata najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: