Aframon (Aframonum melegueta)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: rajské zrno, guinejský pepř, guinejský kardamom, meleguetský pepř, amon
Aframon je tropická vytrvalá vysoká bylina z čeledi zázvorovitých, jejíž semena se používají jako koření. Má krátký oddenek s úzce kopinatými plochými dlouhými listy. Květy jsou trubkovité, voňavé, narůžovělé či nafialovělé. Plody jsou 5-7 cm dlouhé, oranžové až červené se sladkou jedlou bílou dření, ve které je uloženo velké množství červenohnědých semen. Aframon pochází z bažinatých biotopů v pobřežích oblastech západní Afriky. Mimo Afriky se pěstuje i v tropech střední Ameriky.
Semena této rostliny mají silné aroma a výrazně pálivou příchuť, kvůli které bývá aframon nazýván také guinejský pepř. Jeho chuť bývá opisována jako aromatická, kořenitá, poměrně ostrá s nádechem kardamomu a tóny citronu, zázvoru, jasmínu, lískového oříšku i koriandru. V minulosti se toto koření dováželo přes Saharu do severní Afriky a odtud do Evropy, později ho portugalští obchodníci dopravovali loděmi přímo z pobřeží západní Afriky. Sloužilo v kuchyni jako náhrada dražšího černého pepře. Používalo se také na dochucení vína, piva a likérů. Dnes patří v Evropě mezi méně známé druhy koření. V západní Africe je oblíbeným kořením v kuchyni, v lidovém léčitelství je pak prostředkem na podporu trávení, proti nadýmání a pro celkové povzbuzení. Slouží také jako osvěžovač dechu a jeho zahřívací vlastnosti se uplatňují při léčbě revmatických onemocnění a nachlazení.