Agáve

Agáve pochází z divokých pouštních oblastí střední Ameriky, roste hlavně v Mexiku a jihozápadní Americe. Patří do čeledi Asparageae (chřestovité). Jen v oblasti Mexika je známých 136 druhů agáve. Nejčastěji se ale setkáváme s druhy Agave Americana, Agave Attenuata a Agave Tequilana. Dále se můžeme setkat s Agave augustifolia, Agave shawii, Agave parryi,  Agave deserti, Agave lechuguilla, Agave vilmoriniana, Agave stricta.Většina druhů agáve, zejména těch, které se používají k jídlu a výrobě nápojům, jsou odolné rostliny s hustými kořeny a masitými, ostrými, na konci zubatými listy. Květy, stonky a kořen Agave Americany jsou jedlé. Byly ceněným zdrojem potravy v době neúrody. V současné době je agáve základním zdrojem pro výrobu tequily a agávového nektaru. Krátce před tím, než agáve vykvete, se v listové šachtě nahromadí tekutina, která má vysoký obsah cukru. Tato bezbarvá šťáva je výsledkem mikrobiální aktivity a používá se jako tradiční fermentovaný nápoj známý jako pulque nebo mezcal. Pokud jsou listy ořezány správným způsobem, určitým způsobem, může jedna rostlina produkovat asi 2 litry této šťávy denně po dobu jednoho měsíce. Agáve velmi dobře snáší sucho a vysoké teploty, může přežít poměrně dlouho bez vody. Některé z druhů rostou v pouštích, pro jiné je vhodnějším místem deštný prales. V minulosti sloužila agáve jako místní alternativa k pro výrobu papíru.

Agáve bylo používáno již starými Aztéky pro účely lovu a rybolovu a také jako zdroj potravy, pro výrobu likérů a léčivá rostlina. Pro Aztéky byla Agáve díky svému všestrannému použití posvátnou rostlinou, byla součástí šamanských rituálů, protože jsou s ní spojovány určité psychotropní účinky. Šťáva z agáve se používala jako obětina bohům. V současné době se mexický typ Agáve používá hlavně pro výrobu tequilly nebo meskalu, který se připravuje s květy Cannabisu. V mexické lidové medicíně se agáve používá zvenčí pro léčbu ran, na hadí ušknutí, při bolesti zubů, zmírnění projevů pohlavních chorob nebo zánětech tkání. Agáve obsahuje saponiny, steroidní saponiny, velké množství cukru a vitamín C. Je proto výborným obnovujícím prostředkem pro poškozenou kůži, snižuje infekční ložiska. Funguje jako účinné antiseptikum.

Poměrně známým a oblíbeným doplňkem zdravé výživy, respektive sladidlem je agávový sirup, který se vyrábí z tzv. Modrého agáve (Agave Tequilana). Agávový nektar je viskózní, medově zbarvená lepkavá kapalina. Skládá se z 50-90% fruktózy. Obsahuje vitamin C, železo, vápník a vlákninu. Má nízký glykemický index mezi 10 a 20, což znamená, že může být jedním z náhradních sladidel při diabetu. Agávový nektar se často používá jako veganská alternativa k medu např. do pečiva. O agávovém sirupu se vedou diskuse z pohledu vhodnosti jeho dlouhodobého užívání právě kvůli vysokému obsahu fruktózy a je doporučeno ho střídat s jinými alternativními sladidly. Agávový sirup neobsahuje lepek. V kosmetice se mexická agáve používá jako tonikum. Má změkčující, zklidňující a hydratační vlastnosti. V přípravcích péče o pokožku je doporučená jeho přítomnost v rozsahu od 5-10%. Může být použitá jako součást krémů, pleťových vod, tonerů, čisticích produktů anebo kosmetiky po opalování. Podporuje přirozené hojení kůže, využívá se k ošetření popálení a zjizvené pokožky. Používá se pro výrobu mýdla, které je vhodné pro všechny druhy pokožky, hlavně pro tu, která je problematická. Kromě kosmetického použití se agáve používá také jako surovina pro výrobu alternativních tetovacích barev a její jehličky mohou nahradit klasické tetovací jehly. Těhotné ženy by neměly používat agáve interně. Velké množství byliny může dráždit trávicí systém a způsobit poškození jater. Rostlina může u některých lidí vyvolat alergickou reakci a způsobit podráždění a vyrážky.

 

Produkty, ve kterých Agáve najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: