Alfa hydroxykyseliny

Alfa hydroxykyseliny je souhrnný název pro skupinu přirozeně se vyskytujících kyselin, které jsou odvozeny z rostlinných cukrů (výjimkou je mléko). Existuje šest typů, které se získávají ze tří hlavních zdrojů: cukrové třtiny, mléka a ovoce nebo zeleniny. Alfa-hydroxykyseliny zahrnují kyselinu citronovou, kyselinu glykolovou (z cukrové třtiny), kyselinu mléčnou (mléko, rajčatová šťáva), kyselinu jablečnou, kyselinu vinnou a kyselinu mandlovou. Alfa-hydroxykyseliny jsou také vyráběny synteticky, jsou používány ve farmacii, potravinářském průmyslu a kosmetice. Alfa hydroxykyseliny se často používají v kosmetice ke zlepšení obnovy kožních buněk, mají obrušující schopnost, podporují udržování dobře hydratované pleti. Přidávají se do produktů pro suchou či stárnoucí kůži a lze jej najít také jakou součást výrobků proti akné. Alfa hydroxykyseliny zlepšují pružnost, pevnost a tažnost pokožky, chrání ji proti poškození mechanickými vlivy, podporují dobré prokrvení pokožky. Působí jako antioxidanty. Snižují hyperpigmentaci a srovnávají barevný tón pleti. Alfa hydroxykyseliny jsou ve výrobku bezpečné při koncentraci do 10 %, nejčastěji se používá procentuální zastoupení 5-7 %. Obecně jsou dobře snášené, mohou ale způsobit podráždění kůže u obzvlášť citlivých jedinců nebo není-li dodržena předepsaná koncentrace. Při nedodržení koncentrace a příliš silném zastoupení AHA kyselin ve výrobku se mohou objevit kožní záněty. Produkty s AHA kyselinami je potřebné doplnit ochrannými prostředky proti slunečnímu záření, protože činí kůži zranitelnější vůči UV paprskům. Doporučuje se spolu s nimi používat kvalitní opalovací krémy.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: