Alkohol (Ethanol)

  • Skupina: Deriváty přírodních látek
  • Další názvy: Alcohol, Alcohol denat, Denaturovaný alkohol, Ethyl alcohol, Ethanol, SD Alcohol, CD Alcohol

Alkohol se získává fermentací rostlinných cukrů (nejčastěji z kukuřice, cukrové třtiny nebo obilnin - pšenice a žito). Ve složení narazíme i na denaturovaný alkohol (Alcohol denat nebo SD/CD Alcohol) s přidanou látkou, která ho dělá nepoživatelným, ovšem ve funkčnosti se neliší od ethyl alkoholu. Alkohol se obecně nedoporučuje na citlivou, dětskou a kojeneckou pokožku a oční okolí, vědecky ovšem nebyly prokázány účinky vysušování, podráždění, alergických reakcí a prostupnosti do těla/konží tkáně, kde by ethanol mohl působit na zdraví člověka. V nízkých koncentracích může alkohol dočasně pomoci s kožními problémy, ovšem ve větším množství - 50 % a více - (zpravidla je-li umístěn v prvních šesti ingrediencích v INCI) se pro jistotu nedoporučuje na žádný typ pleti nebo alespoň ne při dlouhodobé a pravidelné aplikaci.

Ethanol se v kosmetice používá především jako konzervant a rozpouštědlo (většina rostlinných silic je rozpustná v alkoholu). Dělá pokožku propustnější, tím umožňuje dalším látkám (například pečujícím) se rychleji vstřebat a znásobit tak svůj účinek. Vykazuje antimikrobiální účinky. Na pokožce se rychle odpařuje (do 11,7 vteřin), čímž výtváří všem známý chladivý efekt. Všeobecně se doporučuje na smíšený a mastnější typ pleti, neboť pomáhá regulovat mazové žlázy. V menších koncentracích neuškodí ale ani citlivé či suché pokožce. Při pravidelném používání ve vysokých koncentracích může ovšem narušit ochrannou bariéru pokožky, která při nedostatečné péči může být náchylnější k začervenání, vysušení, nadměrnému maštění nebo akné.

Produkty, ve kterých Alkohol (Ethanol) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: