Allantoin

Allantoin se přirozeně vyskytuje v rostlinách i živočiších. Nachází se v kosodřevině, kaštanu, cukrové řepě, heřmánku, tabákovém semenu, pšeničných klíčcích a moči savců. Pro kosmetické účely se buď izoluje z těchto zdrojů, nebo se vyrábí chemickou cestou. Jako kosmetická ingredience je známý ve formě bílého prášku bez zápachu. Většina allantoinu používaného v kosmetickém průmyslu je vyrobena z močoviny a kyseliny glyoxalové. Kromě allantoinu jako takového se ve výrobcích pro péči o pleť používají také sloučeniny, které ho obsahují - např. allantoinová sůl vitaminu C, allantoin askorbát, allantoinová sůl vitaminu B nebo allantoin biotin. Allantoin se používá hlavně do kosmetiky osobní hygieny, očních přípravků, vlasové péče a dentální hygieny, ale také do dekorativní kosmetiky.

Allantoin chrání, uklidňuje a hydratuje pokožku. Často se používá k minimalizaci pórů, ale i kvůli anti-agingovým schopnostem a dobrému zajizvení pokožky při akné. Podporuje růst nových kožních buněk a obnovu kožní tkáně. Zmírňuje podráždění. Chrání pleť před škodlivými vlivy UV záření a regeneruje ji. Výrazně omezuje působení volných radikálů. Většina produktů, které obsahují allantoin, je při dodržení koncentrace 0,2-0,5 % obecně bezpečná k použití pro citlivou pokožku. Nevykazuje známky dráždivosti ani toxicity. Tato složka může být problematická pro vegany, protože se v konvenčním průmyslu získává z moči zvířat. V certifikované přírodní kosmetice je povolený allantoin, který je extrahovaný z ekologicky pěstovaných rostlin.

Produkty, ve kterých Allantoin najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: