Aluminum tristearate

Aluminum tristearate (hlinitanový tristearát) je hlinitá sůl kyseliny stearové. Může mít rostlinný nebo živočišný původ. Má podobu voskového prášku bílé až jemně žluté barvy nebo je ve formě malých kuliček. Používá se jako složka fotografických emulzí, matující prostředek v barvách a lacích, při výrobě fólií, pro impregnaci tkanin, lan, papíru, kůže, ve štukatérství a betonářství, i ve farmacii. Je rozpustný v ethanolu, benzenu, terpentinu a minerálních olejích, nerozpustný ve vodě, kterou odpuzuje.

V kosmetickém průmyslu se používá jako zlepšovač viskozity a stabilizátor emulze. Usnadňuje vzájemné vazby složek v produktu, zlepšuje jeho roztíratelnost, zabraňuje hrudkování, podporuje pigmentaci výrobku a zahušťuje ho. Přidává se do make-upů (bb krémy, podkladové krémy), výrobků dekorativní kosmetiky (rtěnky, oční stíny, řasenky), opalovacích přípravků, hydratačních krémů a produktů na úpravu vlasů (vosky, gely). Aluminum tristearate je obecně brán jako látka bez negativního vlivu na lidské zdraví. Není dráždivá a je dobře snášená. Ve velkém množství však může vyvolat podráždění kůže, očí či dýchacích cest. V kosmetice se ale vysoké koncentrace hlinitanového tristaerátu nepoužívají.

Produkty, ve kterých Aluminum tristearate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: