Amylase
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Amylasa, Amyláza
Amylasa je skupina přirozeně se vyskytujících enzymů, jejichž hlavní funkcí je štěpení škrobu a jeho přeměna na jednoduché a dobře rozpustné cukry (zejména na maltosu). Může být produkována rostlinnými, živočišnými nebo mikrobiálními zdroji procesem fermentace. V lidském těle lze amylasu nalézt ve slinách či ve slinivce břišní. Využívá se v potravinářském, alkoholovém, fermentačním, textilním a farmaceutickém průmyslu. Dále lze amylasu používat jako doplněk stravy pro lepší trávení. Hojné využití najde také v produktech pro osobní péči a čistících prostředcích, protože hydratuje a zvlhčuje pokožku a lze ji nalézt například v opalovacích krémech nebo pracích prostředcích. Studie ukazují, že amylasa není dráždivá pro kůži ani pro oči a její použití je bezpečné pro všechny typy pleti.