Ananas (Ananas comosus)

Ananas je tropické ovoce, jedná se o plod ananasovníku, jehož botanický název je Ananas sativus nebo také Ananas comosus. Patří do rostlinného druhu Bromeliaceae. V kosmetickém průmyslu se používá hlavně ananasový extrakt. Kromě toho, že má změkčující a regenerační schopnosti, funguje zároveň jako parfemační složka. Jedná se o látku, která není zdraví nebezpečná, je vhodná jako přídavek biokosmetiky a nevykazuje žádné nežádoucí účinky. Výtažky z ananasu fungují jako pleťový kondicionér, zjemňují a zlepšují vzhled pokožky. Ananasový extrakt je žlutá kapalina rozpustná ve vodě. Ananas obsahuje jeden z nejúčinnějších enzymů, bromelain. Tento enzym je známý jako proteolytický enzym, což znamená, že má schopnost snižovat kožní záněty. Bromelain se extrahuje z čerstvých stonků a kořenů ananasu. Kromě extraktu se může v kosmetice také používat ananasový prášek.

Ananasový extrakt je skvělý pro péči o problematickou pokožku, zlepšuje její vhled a dodává jí zdravý lesk. Díky obsahu uhlohydrátů a α-hydroxykyselin (AHA) funguje jako zvlhčující látka a zabraňuje vysušování pleti, tvoří na pokožce ochranný film, který efektivně brání dehydrataci. Zlepšuje pružnost pokožky, proto se používá hlavně v anti-agingové péči o pleť. Stimuluje aktivitu kolagenové syntézy. Ananasový extrakt je bohatý na vitamin C, čímž získává výborné vlastnosti pro hojení poranění kůže, aktivuje vznik nové, zdravé tkáně. Využívá se u popálenin nebo po chirurgických zákrocích. V přírodní kosmetice se používá ananas, pěstovaný podle nejpřísnějších požadavků na zachování biodiverzity (obnovitelné zdroje) a fair-trade produkce. Při biologickém pěstování ananasu se klade důraz na zachovávání ekosystémů a přirozenou obnovu půdy. Ananasový extrakt není dráždivý, nevyvolává alergie a je dobře snášený.

Produkty, ve kterých Ananas (Ananas comosus) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: