Arachidyl Alcohol

Arachidyl Alcohol nebo také 1-ikosanol, je bílá, pevná, voskovitá látka, patřící do skupiny mastných alkoholů a esterů, je rozpustná v alkoholu. Obvykle se získává hydrogenací kyseliny arašídové (vyšší mastné kyseliny). Její název je odvozený od Podzemnice olejné (Arachis), ze které se získávají arašídové ořechy. Někdy se získává také z Řepky olejné. Používá se ve farmacii a v kosmetickém průmyslu.

V kosmetice se používá jako stabilizátor, emulgátor, povrchově aktivní látka a kondicionér. Pomáhá udržovat pohromadě složky produktu a zlepšuje jejich vzájemnou návaznost a hustotu. Protože Arachidyl Alcohol změkčuje pokožku, najdeme ho ve výrobcích v péči o pleť (obzvláště zralou), tělo a vlasy. Arachidyl Alcohol je brán jako látka s minimálními zdravotními riziky, nicméně může vyvolat podráždění očí a představovat problém u alergiků na arašídy. Nevykazuje projevy mutagenicity, orgánové toxicity, ani s ní není spojováno riziko vzniku karcinomu. Látka je brána jako mírně ekotoxická, je hořlavá, neměla by tedy přijít do přímého styku s otevřeným ohněm.

Produkty, ve kterých Arachidyl Alcohol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: