Arginin

Arginin je přirozeně se vyskytující aminokyselina. Aminokyseliny jsou stavební bloky bílkovin. Arginin se řadí do tzv. semi-esenciálních aminokyselin, což jsou aminokyseliny, které si organismus za určitých podmínek nedokáže v dostatečném množství vyrobit sám, proto je nutné mu tyto aminokyseliny dodat např. vhodnou stravou. K těmto situacím dochází např. v období růstu, při zvýšené tělesné námaze v období nemoci apod. Přirozeným zdrojem argininu je kuřecí a krůtí vývar, kaviár, zelený hrášek, vaječný bílek, čokoláda, burské ořechy a obiloviny. V těle vzniká převážně v ledvinách, játrech a mozku. Z argininu se v lidském těle vytváří oxid dusnatý (NO), jehož dostatečné množství je nezbytné pro udržení průchodnosti cév, plodnost mužů, dokonalé prokrvení svalů, lepší zásobování srdce a mozku kyslíkem a zvýšení toku krve ve svalech.

Podávání aminokyseliny způsobuje vyplavení celého spektra hormonů - např. glukagonu, inzulinu a růstového hormonu, který podporuje tvorbu svalové hmoty, a proto je tato aminokyselina oblíbenou součástí přípravků pro sportovce (zejména kulturisty). Arginin dále urychluje obnovu buněk, působí na spalování podkožního tuku a stimuluje imunitní systém, čehož se využívá při léčbě zranění, popálenin, doléčení poúrazových a pooperačních stavů. V kosmetice se arginin používá jako stimulátor biosyntézy v buňkách pleti a také jako látka udržující vlhkost v pleti - působí jako kondicionér. Stabilizuje pH pokožky a zachovává její ochranný kyselý plášť. Má antistatický účinek a zlepšuje toleranci vůči agresivnějším látkám v kosmetických přípravcích. Bývá pokožkou velmi dobře snášen a je povolenou látkou v certifikované přírodní kosmetice.

Produkty, ve kterých Arginin najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: