Arónie černá (Aronia melanocarpa)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: arónie, temnoplodec, černý jeřáb, černá jeřabina, žen-šen Střední Evropy, chokeberry, temnoplodec černoplodý
Arónie černá je opadavý keř nebo strom z čeledi růžovitých, Rosaceae, vysoký asi 2 m a široký 1,5 m. Jeho listy jsou střídavé, jednoduché s vroubkovanými okraji. Arónie kvete malými bílými kvítky. Plody jsou menší malvice - černé bobule se svíravou tříslovinou chutí. Dozrávají v první polovině září. Arónie je vzdálenou příbuznou našeho jeřábu a hrušně. Domovinou arónie jsou východní lesnaté oblasti Severní Ameriky. Postupně se rozšířila i do Evropy a Asie. Předmětem sběru jsou její plody, jež se konzumují čerstvé nebo sušené. Dá se z nich připravit macerát nebo odvar, popřípadě prášek. Bobule arónie jsou používány do sirupů, džusů, kompotů, džemů, vína a jsou součástí přírodních potravinářských barviv. Arónie černá obsahuje třísloviny, sacharidy, vitaminy B1, B2, B6 a B9, C, E, K, vitamin P neboli rutin, beta-karoten, minerály a stopové prvky, například železo, fluor, jód, hořčík, vápník, draslík, mangan, zinek aj. K dalším obsaženým látkám patří organické kyseliny a polyfenolické antokyany působící jako antioxidanty, cyanidin a deriváty quercetin, epikatechin, delphinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin či malvidin, které mají charakter flavonoidů. Produkty z arónie černé mohou konzumovat děti, dospělí i diabetici, jen je zapotřebí dodržovat doporučené denní dávkování.
V dřívějších dobách byla arónie společně se solí využívána původními obyvateli Severní Amerik úpravě potravin a prodloužení jejich trvanlivosti. Dnes je arónie ozdobným keřem, ale hlavně je známá jako superpotravina s vysokou koncentrací antioxidantů. Tyto látky chrání před oxidativním buněčným stresem a celou řadou chorob. Užívání arónie je dobrou prevencí před rakovinou tlustého střeva a kardiovaskulárních onemocnění. Látky obsažené v plodech arónie působí blahodárně v případě žaludečních potíží, zejména při peptickém vředu a gastritidě. Arónie též zabírá při chronických zánětech a napomáhá regeneraci tkáně při selhání jater. Plody arónie (a z nich získaná šťáva) jsou vynikajícím prostředkem při vysokém krevním tlaku či ateroskleróze. Arónie ovlivňuje mozkovou činnost a napomáhá emocionální rovnováze. Šťáva z černých jeřabin i plody samotné mají dobrý vliv na metabolismus, imunitní system a jsou dobrou prevencí před nachlazením či chřipkou. Arónie dále tlumí bolest a zlepšuje pevnost i pružnost cév a podílí se na harmonizaci funkce štítné žlázy. Černý jeřáb též působí detoxikačně, napomáhá lepší funkci ledvin a jater, a celkově posiluje organismus. Užívání arónie urychluje hojení ran.