Artyčok (Cynara cardunculus)

Artyčok je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých, Asteraceae, dorůstající výšky až 1,5 m. Podobá se bodláku. Jeho lodyžní, přízemní listy rostou v růžici a jsou velké, střídavé, vejčité a peřenoklané. Artyčok kvete modrofialově v červenci a srpnu. Právě šťavnatá poupata rostliny se využívají do různých pokrmů. Plodem je nažka. Z původního planého artyčoku se vyšlechtily 2 typy kulturních rostlin, a těmi jsou artyčok, z něhož se konzumují květní úbory a druhým je kardus neboli španělský artyčok, jenž má jedlé stonky a listy. Nejčastěji se pěstuje právě Cynara scolymus neboli artyčok zeleninový. Artyčok má svůj původ ve Středomoří. I v současné době se vyskytuje zejména v teplých oblastech jižní Evropy a severní Afriky. Artyčoky se pěstují rovněž v Itálii, Španělsku a Francii. U nás pouze výjimečně. Artyčok obsahuje beta-karoten, vitaminy B a C, kyselinu listovou, minerály a stopové prvky, např. železo, hořčík, draslík a zinek, vlákninu (inulin) či bílkoviny. Má nízký obsah sodíku a je úplně bez tuku. Dále jsou přítomny bioflavonoidy a fytosteroly, polysacharidy, organické kyseliny a sliz, deriváty kyseliny kávové, seskviterpenické laktony aj. látky. Artyčok se využívá v kuchyni, dále ve formě odvaru, tinktury, vyrábějí se z něj alkoholické i nealkoholické nápoje. Snad jedinou kontraindikací může být těžká ledvinová porucha ledvin. Vedlejší účinky nejsou známy.

Odvar z čerstvého kořene artyčoku ve víně byl už v 16. stol. doporučován jako účinný prostředek proti tělesnému pachu, hlavně v podpaží. V Itálii se z něj připravuje hořko-sladký bylinný likér. Artyčok je v podstatě nízkokalorická zelenina, která příznivě působí při jaterních a žlučníkových potížích. Podporuje produkci žluči v játrech a její vylučování do dvanáctníku. Je vhodný při poruchách trávení a látkové výměny, zánětech žlučníku či při onemocnění ledvin. Artyčok napomáhá detoxikaci a vylučování škodlivých látek z těla močí, dobře působí na funkci slinivky. Eliminuje plynatost a podporuje pravidelnou stolici. Snižuje hladinu krevního cukru, je prospěšný v případě cukrovky 2. typu a brání ukládání cholesterolu v cévách. Je též účinný při revmatismu a artritidě. Artyčok ochraňuje organismus před škodlivými účinky volných radikálů, regeneruje buňky a podporuje obranyschopnost. Dokonce má afrodiziakální účinek. Celkově napomáhá udržení zdravého těla a mladistvého vzhledu. Má antivirové, antialergické či antiseptické vlastnosti, čehož je využíváno v případě kožních problémů, například u různých ekzémů.

Produkty, ve kterých Artyčok (Cynara cardunculus) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: