Ascophyllum Nodosum

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: kelpa, Fucus nodosus Linnaeus, Fistularia nodosa (Linnaeus), Halicoccus nodosus, Physocaulon nodosum, Ozothallia nodosa (Linnaeus), Fucodium nodosum (Linnaeus), Ascophylla nodosa (Linnaeus), Ascophyllum nodosum var. siliquatum (Turner) Batters 1902, Rockweed, Norwegian kelp

Ascophyllum Nodosum je hnědá mořská řasa (v doplňcích stravy označovaná jako Kelpa). Říká se jí také norský kelp. Je úzce příbuzná s mořskou řasou fucus, patří do čeledi Fucaceae (chaluhovité). Roste na skalnatém pobřeží severního Atlantického oceánu. Sklízí se zejména u Islandu, ale také Norska a Irska. Invazivně v Kalifornii a San Franciscu. Má až 2 m dlouhé listy bez středního čepu a k horninám je připevněna pomocí kořenových struktur. Je zbarvena do hněda s olivovými odlesky. Používá se k extrakci kyseliny alginové, polysacharidu používaného v potravinách a biotechnologiích. Obsahuje velké množství minerálů, vitaminů a stopových prvků jako vitaminy skupiny B (biotin, kyselina listová – vitamin B9, B3, B1, B2 a B12), dále provitamin beta karoten, vitaminy C, D, E a K. Z minerálních prvků v ní pak najdeme vápník, síru, hořčík, fosfor, draslík, železo, jód, křemík, zinek, měď a další minerály. Jako stopové prvky můžeme v této mořské řase nalézt mangan, bór, kobalt, selen, titan, vanadium, nikl a molybden. Obsahuje rovněž mimo jiné vlákninu a bílkoviny.

Stejně jako jiné mořské řasy, je Ascophyllum Nodosum často užívána kvůli obsahu jódu. Jód přispívá k udržení normální funkce štítné žlázy, metabolismu, činnosti nervové soustavy a k udržení pěstěného vzhledu pokožky. Díky některým obsaženým látkám (například antioxidanty a zinek) působí příznivě na stav pokožky a sliznic a může také pomoci se zotavit po velké fyzické námaze či po rekonvalescenci po přestálé nemoci. Mimo doplňků stravy pro lidi, je řasa Ascophyllum Nodosum také často dodávána na trh pro zvířata. Používá se jako příměs do krmiv. Všechny obsažené látky jsou naprosto přírodní, což zvířeti usnadňuje jejich trávení a zužitkování. Mořská řasa Ascophyllum nodosum je bohatá na přírodní účinné látky, které jsou pro zvířata velmi dobře stravitelné, což z ní dělá výbornou alternativu k syntetickým vitaminům a granulovaným minerálům, které nedokáže zvířecí, ani lidské tělo plně zužitkovat.

Nejčastěji se Ascophyllum Nodosum používá jako potravinový doplněk pro psy, kočky, koně i jiná domácí zvířata. Hlavně z důvodu, že je schopna odstranit zubní plak a podpořit dobrou pigmentaci a celkový stav srsti. Navíc díky obsahu vlákniny zabraňuje problémům s trávením a vylučováním. Chrání organismus před negativním zářením a působením těžkých kovů. Zlepšuje přirozené imunitní funkce u lidí i zvířat. Diskutuje se o její protinádorové aktivitě. Řasu Ascophyllum Nodosum lze přidávat do polévek nebo salátů a zvýšit tak jejich výživový profil. Kromě uplatnění v kuchyni a doplňcích stravy je také řasa Ascophyllum Nodosum zařazena na seznam organických hnojiv, které se mohou používat v bio zemědělství. V kosmetickém průmyslu se používá jako tonikum, kožní kondicionér, proti akné a do výrobků proti celulitidě a striím. Potravinové doplňky s obsahem této mořské řasy nejsou vhodné při užívání léků na ředění krve. Řasa je s přihlédnutím k místu sběru převážně brána jako netoxická.

Produkty, ve kterých Ascophyllum Nodosum najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: