Babassu palma

Palma Babussu (Orbignya oleifera) patří do čeledi Palmaceae, která se nazývá také Arecaceae. Pochází původně z Amazonie, roste na území Brazílie, v Karibiku, na Floridě. Dorůstá do výšky až 20 m, dává plody trsovité, podobné kokosovým ořechům, které rostou ve skupinách a mohou mít délku až 1m. Tyto plody obsahují semena, která jsou lisována za studena, aby se z nich získal světle žlutý olej, bohatý na mastné kyseliny nebo babussu máslo. Olej Babussu má mírně oříškovou vůni. Je velmi dobrou a etickou alternativou k oleji palmovému nebo kokosovému. Má podobné užitkové vlastnosti. Výborně emulguje. Palma babussu se v biologickém zemědělství používá pro obnovu zalesnění. Olej z palmy babussu obsahuje kyselinu olejovou, kyselinu laurovou, kyselinu myristovou, kyselinu palmitovou a kyselinu kaprylovou, tokotrienoly, které se vyznačují silným antioxidačním potenciálem. Dále fytosteroly včetně beta-sitosterolu, kampesterolu, stogmasterolu, které zlepšují bariérovou funkci pokožky a mikrocirkulaci kůže, zpomalují stárnutí kůže, působí protizánětlivě, chrání před škodlivým působením UV záření.

Máslo nebo olej babussu jsou velmi vhodné pro přípravu kosmetiky. Mohou být součástí procesu zmýdelnění zastudena, respektive přípravy domácích mýdel. Olej z babussu má tendenci tuhnout při teplotě pod 20 °C. Výhodou babussu oleje a másla je to, že pronikají velmi dobře a rychle do kůže, nezanechávají mastný pocit. Jsou velmi vhodné pro ošetření suché, hrubé, loupající se kůže, kožních prasklin a do anti-agingových přípravků péče o pleť. Babussu olej má podobné složení jako olej palmový, může být jeho velmi dobrou náhradou. Zvláčňuje, zjemňuje, udržuje vyrovnanou hydrataci pleti. Může posloužit také pro ošetření unavených, suchých vlasů a olupující se vlasové pokožky, zabraňuje jejich dehydrataci, obnovuje vitalitu a dodává jim příjemný lesk. Je vhodný pro všechny typy pleti, neucpává póry (je nekomedogenní).

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: