bagasa

Bagasa jsou rozvlákněná stébla cukrové třtiny, ze kterých se lisuje šťáva (k výrobě cukru) a následně slouží jako surovina k výrobě buničiny nebo vláknitého izolačního materiálu či k vyhřívání kotlů v cukrovaru. Jedná se tedy o využití a recyklaci zbytkového odpadu. Hlavními producenty bagasy jsou země, kde je cukrová třtina zpracovávána – Brazílie, Vietnam, Indie, Austrálie, nebo Čína. Vlákna bagasy mohou být používána jako alternativa ke dřevu při produkci papírových produktů, jako jsou ubrousky, kapesníky, toaletní papír, nebo karton. Zároveň je dostatečně odolná, aby nahradila polystyren a tradiční plasty používané pro výrobu jednorázových talířů, kelímků a dalšího jednorázového nádobí či obalů. Jeden z probíhajících výzkumů se také zabývá možností využít bagasu jako zdroj ethanolu, což by mělo vést ke snížení emise skleníkových plynů oproti užívání benzinu až o 85%. Velkou výhodou je rovněž biologická rozložitelnost, tudíž bagasa nezatěžuje životní prostředí, ať již při její výrobě, ani při jejím rozkladu.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: