Bambucké máslo (Butyrospermum parkii)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Vitellaria paradoxa, Vitellaria nilotica, Butyrospermum parkii, Shea butter, Karité máslo

Bambucké máslo je původem z Afriky. Vzniká z plodů stromu Máslovníku afrického (Butyrospermum parkii), který je podobný našemu dubu a dorůstá do výšky 12 - 20 m. Plodem jsou bobule obsahující jedno až dvě semena, která se podobají koňským kaštanům. Tyto ořechy se sbírají a poté několik hodin vaří, až dojde ke vzniku extraktu bambuckého másla. Vylisováním plodů vzniká hutné máslo, které je za běžných okolností tuhé a rozpouští se tělesným teplem. Bambucké máslo patří k tradičním pečujícím máslům, které se v Africe používají opravdu na všechno (kosmetika, kuchyně apod.) V češtině tomuto máslu říkáme bambucké, nebo také karité, setkat se můžete i s názvem máslo shea, vycházejícího z angličtiny. Bambucké máslo je již velmi dlouho známé pro své příznivé účinky na pokožku, kterou hydratuje, vyživuje, zjemňuje a chrání proti nepříznivému počasí. Obsahuje vitamíny A, E a F, nenasycené mastné kyseliny (olejovou, stearovou, linolenovou aj.).

Mezi další látky patří voskové estery, fytosteroly, terpeny a uhlovodíky. V kosmetice se toto máslo používá v pleťové, tělové i vlasové péči. Používá se nejen čisté bambucké máslo, ale i extrakt (Butyrospermum parkii extract) nebo ve formě oleje (Butyrospermum parkii oil). Máslo působí antibakteriálně a protizánětlivě. Má výrazné regenerační schopnosti, pokožku promastí a vyživí. Navíc má i přirozený ochranný SPF faktor (SPF 4 - 6), takže pomáhá chránit před slunečním zářením. Je hutné a mastné (při nižších teplotách je tuhé, zkapalňuje při teplotách nad 40 °C), ale výborně proniká do pokožky a je vhodné i na citlivou dětskou pokožku. Přípravky, které obsahují bambucké máslo, se dobře uplatňují při hojení a ošetřování spálenin, zvyšování odolnosti kůže proti infekcím a nemocem. Svými vlastnostmi je bambucké máslo předurčeno jak k běžné péči o pokožku, tak k ošetření podráždění, popálenin, atopických ekzémů, lupénky, dermatitid, suchých opruzenin apod.

 

Produkty, ve kterých Bambucké máslo (Butyrospermum parkii) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: