Bambus obecný (Bambusa arundinacea)

Bambus obecný je druh rychlerostoucí trávy, která dorůstá do výšky 15 až 30 metrů. Jedná se o jednoděložnou stálezelenou a velmi odolnou rostlinu z čeledi lipnicovitých (Poaceae) a podčeledi bambusovitých (Bambusoideae). Bambus má rychlerostoucí, silnostěnné dřevité, uvnitř duté stvoly a drobné lístky. Květy se objevují v podstatě až v konečné fázi jeho života. Až na výjimky jsou plody bambusu obilky. Na celém světě existuje velké množství druhů bambusů. Nejčastěji se bambus vyskytuje v jižní a východní Indii, ale také na Jávě. K obsahovým látkám patří zejména kyselina křemičitá, zvaná bambusový cukr, velké množství vitaminů, např. B1,2 a 3, vitamin C, proteiny, tuky, sacharidy, vlákninu, vápník, fosfor, beta karoten. Stonky obsahují celulózu a hemicelulózu, lignin, malé množství pryskyřice. V kořeni je obsažen kyanogenní glykosid a albuminoidy. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Dlouhodobé užívání bambusových výhonků by mohlo zhoršení poruch štítné žlázy.

Bambus je rostlina s velmi širokým spektrem užití, od vnitřní přes vnější aplikaci, až po výrobu papíru, buničiny, rohoží, klobouků či jako stavební materiál. Mladé výhonky se konzumují jako potravina. Extrakt z bambusu snižuje hladinu glukózy v krvi a je tudíž účinným antidiabetikem. Má rovněž analgetické a antipyretické vlastnosti. Je využíván v případě kašle, při horečce, astmatu, zažívacích potížích, nevolnostech, gynekologických poruchách a kožních onemocněních. Čaj z bambusových výhonků podporuje detoxikaci jater a odkyselení organismu. V ajurvédě se bambus používá do různých přípravků. Z kořenů se připravuje pasta, která se aplikuje na oblast postiženou ekzémem. Pasta nebo nálev z bambusových výhonků se využívají k ošetření ran. Vysušená pryskyřice se ve formě prášku kombinuje s medem a podává se při nachlazení, kašli a horečce. Pryskyřice v prášku se po smíchání s horkou vodou či podmáslím doporučuje při trávicích problémech, nevolnosti a průjmu. Odvar z listů se podává při střevní infekci, bolestech břicha a menstruačních křečích či k posílení děložních svalů po porodu. Odvar z kořene lze použít po psím nebo štířím kousnutí. Kořen se využívá také v TČM jako prevence před rakovinou. Protože je bambus velmi pevný a zároveň pružný, výtažky z něj podporují pevnost a pružnost šlach, vazů a kloubů. Bambusový extrakt posiluje vlasy, přidává se do šamponů a kondicionerů. Též hydratuje, zpevňuje a uklidňuje zejména problematickou a podrážděnou pleť.

Produkty, ve kterých Bambus obecný (Bambusa arundinacea) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: