Baobab prstnatý (Adansonia digitata)

Baobab prstnatý (Adansonia sigitata) je mohutný, opadavý strom z čeledi Malvaceae (Slézovité). Strom Baobab je často označován jako „strom rostoucí vzhůru nohama“, protože jeho rozvětvená koruna vypadá jako kořeny. Baobab pochází z Afriky. Roste v nízkých nadmořských výškách a teplých, suchých oblastech. Stromy jsou brány jako symbol dlouhověkosti, protože mohou být staré až 1500 let. Baobab hraje neocenitelnou roli v každodenním životě afrického obyvatelstva. Poskytuje domorodcům zdroj potravy i krášlicích prostředků. Kvete velkými, kalichovitými, bílými květy, zakončenými kulovitou korunou. Jeho listy jsou tmavě zelené, složené až z 11 částí. Vyznačují se celokrajnou nebo zubatou čepelí. Dřevo baobabu je měkké, při naříznutí roní jeho hnědošedá kůra bílý latex. Baobab dává vysoce energeticky hodnotné plody, v jejich vnitřku se nachází semena a dřeň. Listy obsahují vysoký podíl železa a mohou být vařeny jako zelenina.

Semena mohou být pražena a následně použita jako náhražka kávy. Plody přirozeně zasychají na stomu. Z nich je pak pomocí lyfolizace dužiny získáván baobabový prášek a ze semen se lisuje energeticky hodnotný olej. Prášek baobabu obsahuje antioxidanty, vitamin C, vitamin A, kyselinu askorbovou, citronovou, jablečnou a jantarovou, vysoký obsah vápníku, hořčíku, draslíku a 50% vlákniny. Podporuje přirozenou imunitu organismu, napomáhá správnému fungování trávicího a zažívacího traktu, vnitřně vyživuje pleť i vlasy. Podílí se na tvorbě kolagenu, chrání buňky před působením oxidačního stresu, podporuje normální činnost oběhového systému, snižuje krevní tlak. Jeho chuť je jemná, sladká, příjemná. Prášek baobab může být konzumován jako doplněk  stravy nebo jako kulinářské zahušťovadlo.

V kosmetice se používá hlavně baobabový olej. Je výborným prostředkem pro změkčení hrubé kůže, napomáhá hojení jejího mechanického poškození, zlepšuje její obranyschopnost a podporuje přirozenou elasticitu, přispívá k regeneraci  kožních buněk. Olej Baobab obsahuje vitamíny D, E a F, pro-vitamín A, esenciální mastné kyseliny, steroly a antioxidanty, dále vysoký podíl mastných kyselin Omega 6 a Omega 9. Všechny tyto složky jsou užitečné při ošetření náročné, suché a stárnoucí pleti. Uklidňují a přirozeně regenerují pokožku, postiženou ekzémy, dermatitidou, psoriázou, eliminuje výskyt zánětlivých ložisek. Díky antioxidační aktivitě chrání buňky před působením oxidačního stresu, napomáhá zachovat mladistvý vzhled pleti a snižuje viditelnost vrásek, lze použít také pro redukci strií. Olej z baobabu se rychle vstřebává, neucpává póry, nezanechává mastný pocit. Silně zvlhčuje a hydratuje, zklidňuje podrážděnou, svědící a zarudlá místa na kůži. Olej baobab je výborný také pro péči o vlasy a pokožku hlavy. Dodává vlasům přirozený lesk, hluboce je vyživuje a podporuje přirozený růst vlasů. Hodí se pro ošetření roztřepených konečků, do různých zábalů a masek. Kromě oleje se v kosmetice používá také baobabový prášek. Má vysoký obsah vápníku a vitaminu C. Pomáhá snižovat infekční ložiska a tvorbu mazu, je vhodný pro mastnou, smíšenou a aknózní pleť.

 

Produkty, ve kterých Baobab prstnatý (Adansonia digitata) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: