Baphia nitida

Baphia nitida je menší, rychle rostoucí strom nebo spíše keř, který roste do výšky až 5 m, má šířku kolem 45 cm. Pochází ze západní Afriky (Kamerun, Sierra Leone). Patří do čeledi bobovitých (Fabaceae). Jeho listy jsou jednoduché, tmavě zelené, voskovité, střídavě uspořádané, podlouhle eliptické, 10-15 cm dlouhé a silně sklopené. Květenství je bílé, květy mohou kvést jednotlivé nebo uspořádané v kvartálním seskupení. Voní jen velmi mírně. Plody jsou rovné lusky 10-15 cm dlouhé a 12-16 mm široké, ostře špičaté na obou koncích, obsahující 2-4 hnědá, plochá semena. Baphia nitida se pěstuje jako živý plot, dobře se prořezává. Dřevo keře obsahuje látku santalin, která se používá jako barvivo pro bavlněné příze i hedvábí a také jako součást tradičních barev na obličej pro kultické účely. Dřevo se používá k výrobě houslových luků, vycházkových holí, rukojetí deštníků a zemědělského nářadí. Semena jsou jedlá. V některých oblastech je  Baphia nitida považována za posvátný keř, který chrání před zlými duchy. Baphia nitida má také medicínské použití, používá se hlavně pro ošetření nemocí trávicího a vylučovacího traktu a jako analgetikum.

V tradičním africkém léčitelství se používá k léčbě podvrtnutí, otoků, revmatických a artritických bolestí a kožních onemocnění. Míchá se spolu s bambuckým máslem.  Větvičky se používají jako žvýkací tyčinky. V listech je přítomno několik medicínsky významných, aktivních sloučenin, včetně saponinů, flavonoidových glykosidů a pravých taninů. Mast z listů vykazuje protizánětlivou aktivitu. Extrakty z čerstvých listů podporují správné  trávení, vykazují proti průjmové účinky. Prášek z listů se používá ve směsi s palmovým vínem pro léčbu pohlavních chorob. V kombinaci s rostlinou Senna occidentalis tvoří směs, vhodnou při astmatu. Míchá se s listy Morindy barvířské a podává se proti frigiditě a při bolestivé menstruaci.  Odvar z listů se pak předepisuje při žloutence a diabetu. Listy se mohou také používat jako klystýr. Kromě listů se používá také kůra, která je výborným prostředkem pro léčbu ran a zánětů kůže. Pro kosmetické použití je nejčastěji vyhledáván prášek z Baphia nitida. Podporuje hojení aknózní pokožky a kůže, která trpí ekzémy, dermatitidou nebo psoriázou. Přispívá k jejímu dobrému zajizvení a eliminuje zánětlivá ložiska. Může být součástí exfoliačních směsí nebo mýdel. Zjemňuje pokožku, zklidňuje nepříjemné svědění, snižuje výskyt černých teček a podporuje minimalizaci viditelnosti vrásek. Je vhodný pro citlivou, stárnoucí, náročnou pleť.

 

 

Produkty, ve kterých Baphia nitida najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: