Bavlník bylinný (Gossypium herbaceaum)

Bavlníky jsou vzpřímené keře, občas i stromy z čeledi slézovitých (Malvaceae). Je známo asi 50 druhů bavlníků. Jedním z nejznámějších je Bavlník bylinný a pochází z Indie.  Je to jeden ze základních druhů bavlníků, který se pěstuje dodnes (posloužil jako genetický základ pro šlechtění dalších kultivarů). Další známé kulturní druhy jsou Bavlník barbadoský - Gossypium barbadense, Bavlník chlupatý (srstnatý) - Gossypium hirsutum a Bavlník stromovitý - Gossypium arboreum. Plody Bavlníku bylinného (tobolky podobající se čočce) jsou hustě porostlé bílými, zelenými či hnědými vlákny, která jsou v tobolce šroubovitě stočená. Délka kvalitního vlákna je 12 - 65 mm. Vlákna se po sklizni dále zpracovávají a vyrábí se z nich bavlna (z dlouhých vláken se po úpravě tká příze určená pro výrobu látek a krátká vlákna se používají k výrobě umělého hedvábí, střelné bavlny a vycpávek. Nejstarší archeologické důkazy používání bavlny jsou asi 6000 let staré (bavlna se jako textilie používala už ve starém Egyptě) a nejstarší písemná zmínka o bavlně pochází z Indie z období přibližně 1500 př. n. l. V dnešní době se při konvečním pěstování bavlny spotřebuje velké množství pesticidů a syntetických hnojiv.

Při výrobě produktů pak bývá mnohdy chemicky bělena. Proto je vhodné používat bavlnu v bio kvalitě, ta se chemicky nebělí, pěstuje se ekologicky bez použití chemických přípravků a proto nedráždí a nezatěžuje ani lidský organismus, ani životní prostředí. Bavlněná vlákna jsou dnes obsažena téměř v 50 % vyrobených textilií a používají se pro výrobu oblečení, lůžkovin, textilních doplňků i pro výrobu kosmetických a hygienických pomůcek (odličovací tampony, vatové tyčinky, dětské pleny aj.). Oproti syntetickým materiálům jsou textilie z bavlny prodyšné, velmi příjemné na pokožce, snadno sají pot a pomáhají s tepelnou izolací. Bavlník se ale nepěstuje pouze kvůli vláknům, z oloupaných semen se lisuje červenočerný hustý olej, který se používá k mazání strojů, přefiltrovaný se používá i v potravinářství. Semena obsahují asi 40% rostlinného oleje. Olej je světle žlutý, téměř bez zápachu, obsahuje 24% nasycených mastných kyselin,  17% mononenasycených mastných kyselin, 55% polynenasycených mastných kyselin.  Je bohatý na mastnou kyselinu omega 6 a vitamin E.

Své uplatnění má bavlníkový olej i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (nejčastěji se lze setkat s bavlníkovým mýdlem). Pro své zjemňující účinky na pleť a výbornou antioxidační aktivitu se olej z bavlníku a bavlníkový extrakt také přidávají do pleťových přípravků (krémy, séra apod.) Hluboce vyživují pokožku, činí ji hydratovanou, napomáhají zjemnění suché pokožky, v anti-agingových produktech podporují mladistvý vzhled a elasticitu pleti. Podporuje její úspěšné hojení, zabraňuje šíření infekčních ložisek, zceluje a napomáhá snížení viditelnosti jizev a vrásek, vyhlazuje. Zpracované zbytky bavlníku (pokrutiny) se využívají jako krmivo, protože obsahují velké množství oleje a minerálních látek. V dřívějších dobách se využívala i kůra z kořene bavlníku, která se používala jako prostředek pro vyvolání dávení. Ve fytoterapii a homeopatii se dnes používá jako prostředek proti bronchitidě a astmatu, slabosti, plicních onnemocněních, kožních problémech. Farmakologická profil obsahuje účinné látky, jako jsou saponiny, steroidy, glykosidy, fenolické sloučeniny, jako taniny a flavonoidy. Bavlník také působí jako prostředek pro podpoření plodnosti, antidiabetikum, antivirotikum.

 

Produkty, ve kterých Bavlník bylinný (Gossypium herbaceaum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: