Belamkanda čínská (Belamcanda chinensis)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: anginovník, leopard flower, leopard lily, blackberry lily, Iris domestica, Ixia chinensis, She Gan

Belamkanda čínská je vytrvalá bylina z čeledi kosatcovitých. Má plazivý oddenek, ze kterého vyrůstá až 1 m vysoká lodyha. Listy jsou šedozelené, ploché a dlouhé, mečovitého tvaru. Kvete v létě, květy seskupené v řídkých květenstvích jsou nápadné, žlutooranžové s červenými skvrnami. Plodem je trojpouzdrá tobolka obsahující modročerná semena. Belamkanda je rozšířena na východě asijské části Ruska, v Číně, Indii či Vietnamu. Roste na loukách a pastvinách, kamenitých stráních a okrajích lesů, většinou na vápenatých půdách. V horách se vyskytuje až do nadmořské výšky okolo 2000 m. Mimo oblast přirozeného výskytu se pěstuje jako léčivá i okrasná rostlina, u nás je známá pod názvem anginovník.

Belakamda patří mezi rostliny používané v čínské medicíně. Využívají se jak sušené oddenky, tak i čerstvé listy. Obsahuje glykosidy (belamcandin, iridin aj.), flavonoidy, třísloviny, silice a saponiny. Je ceněna především pro své protizánětlivé účinky. V tradičním asijském léčitelství se používá při zánětech mandlí, angíně, laryngitidě, začínajících zánětech průdušek či nachlazení hlasivek. Při chronických onemocněních se doporučuje žvýkat listy (maximálně několik minut, nepolykat). Je však potřebná velká opatrnost, při delším či častějším žvýkání totiž může obsažený belamcandin silně podráždit sliznice v ústech či trávicím traktu nebo vyvolat alergickou reakci. Belamkanda se užívá i ve formě kloktadla či tinktury. Odvar z oddenku se v asijském léčitelství doporučuje při poruchách žláz s vnitřní sekrecí, revmatismu, nadýmání, zácpě a kvůli močopudnému účinku také při onemocněních ledvin a močových cest. Oddenek by se neměl užívat během těhotenství.

V kosmetice se používá především extrakt z kořenů Belamcanda chinensis. Přidává se hlavně do anti-agingové kosmetiky a produktů pro náročnou, suchou a problematickou pokožku. Změkčuje ji, zjemňuje a napomáhá udržet její přirozenou hydrataci, zabraňuje vysoušení pleti. Díky antimikrobiální aktivitě napomáhá eliminaci možných zánětlivých ložisek. Obsahuje vysokou koncentraci fytoestrogenů. Fytoestrogeny jsou nesteroidní sloučeniny odvozené z rostlin s estrogenní aktivitou. Extrakt z kořenů Belamcanda chinensis obnovuje pružnost a odolnost pleti proti zátěžovým faktorům, snižuje známky předčasného stárnutí, napomáhá eliminovat viditelnost vrásek, srovnává tón pleti. Díky antioxidačním schopnostem podporuje obranu pleťových buněk před působením volných radikálů a chrání je před projevy předčasného stárnutí. Může být použitý také do kosmetiky tělové, obzvláště do výrobků proti celulitidě a striím.

 

 

Produkty, ve kterých Belamkanda čínská (Belamcanda chinensis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: