Benzoic acid (Acidum benzoicum)

  • Skupina: Přijatelné
  • Další názvy: Kyselina benzoová, E210

Benzoic acid je slabá kyselina. V přírodě se vyskytuje jak volně, tak i ve sloučeninách. Přirozeně se nachází v bobulovitých plodech, pryskyřici benzoe a esterech, ovšem do kosmetiky se přidává synteticky vyrobená, neboť je levnější, ale účinky má stejné. V přírodní kosmetice se používá především jako konzervant, také ale upravuje pH produktu a stabilizuje ho.

Funkci nachází i jako plnidlo, tedy zvětšuje objem přípravku. V lékařství se používá k léčbě kožních infekcí a akné. V potravinářském průmyslu se přidává jako konzervační přísada do nápojů, ovocných výrobků, hořčice, chemicky kynutého těsta a koření. Nepatří mezi alergeny, jen u těch nejcitlivějších jedinců byla zaznamenána lehká vyrážka a podráždění pokožky (kopřivka). Jinak nemá žádné negativní účinky na zdraví.

Produkty, ve kterých Benzoic acid (Acidum benzoicum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: