Benzyl benzoate (přírodního původu)

Benzyl benzoate je přirozenou součástí esenciálních olejů (například jasmínového, ylang-ylangu, růžového dřeva, skořice nebo benzoe). Benzyl benzoát lze vyrobit i synteticky, v účincích se ale neliší. Vyskytuje se ve formě bezbarvé tekutiny nebo bílé tuhé látky se sladší balzamickou vůní. Patří mezi alergeny a může zapříčinit kontaktní dermatitidu zvláště při častém používání, neboť prostupuje do hlubších vrstev pokožky, nedoporučuje se tak na citlivější typ pleti.

Benzyl benzoate je stálá látka, odolná vůči změnám teplot a prostředí, používá se jako stabilizátor vonných kompozicí i celého produktu. Maskuje přirozené aroma neparfémovaných složek, zároveň sám slouží jako parfemace díky jeho sladce balzamické vůni. Funguje také jako konzervant a především rozpouštědlo (rozpouští další látky v přípravku). Najdeme ho v medikamentech na léčbu svrabu (zabíjí roztoče způsobující svrab), v přípravcích proti vším a insekticidech. Má antimikrobiální účinky.

Produkty, ve kterých Benzyl benzoate (přírodního původu) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: