Benzyl benzoate

Benzyl benzoate vzniká esterifikací kyseliny benzoové (najdeme ji v bobulovitých plodech, do kosmetiky se ovšem používá synteticky vyrobená) a benzyl alkoholu (organický alkohol přírodního původu). Benzyl benzoát je tedy syntetická látka, vyskytuje se ve formě bezbarvé tekutiny nebo bílé tuhé látky se sladší balzamickou vůní. (Narazíme také na benzyl benzoát přírodního původu, který se získává z esenciálních olejů například ylang-ylangu, skořice nebo benzoe.) Patří mezi alergeny a může zapříčinit kontaktní dermatitidu zvláště při častém používání, neboť prostupuje do hlubších vrstev pokožky, nedoporučuje se tak na citlivější typ pleti.

Benzyl benzoate je stálá látka, odolná vůči změnám teplot a prostředí, používá se jako stabilizátor vonných kompozic i celého produktu. Maskuje přirozené aroma neparfémovaných složek, zároveň sám slouží jako parfemace díky jeho balzamické vůni. Funguje také jako konzervant a především rozpouštědlo (rozpouští další látky v přípravku). Najdeme ho v medikamentech na léčbu svrabu (zabíjí roztoče způsobující svrab), v přípravcích proti vším a insekticidech. Má antimikrobiální účinky.

Produkty, ve kterých Benzyl benzoate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: