Benzyl cinnamate

Benzyl cinnamate (česky benzyl cinamát) je bílá až světle žlutá pevná nebo krystalická látka s těžkou balzamickou vůní, která vonným kompozicím dodává jedinečný nádech. V kosmetice se používá hlavně jako součást parfemace, které dodává sladkou, balzamickou vůni s orientálními tóny. Najdeme ho v různých produktech tělové, pleťové a i vlasové péče (parfémy, vody po holení, kondicionéry, krémy aj.) Synteticky vyráběný vzniká jako ester benzyl alkoholu a kyseliny skořicové.

Benzyl cinnamate se však přirozeně vyskytuje i v přírodě a to jako složka éterických olejů některých rostlin - např. heřmánku, růže, benzoe, citrónové trávy, pelargonie nebo levandule. Výrobci kvalitní přírodní kosmetiky dnes upřednosťňují právě tuto přírodní verzi látky. Zákazníci si to mohou ověřit ve složení výrobku a také v druhu certifikace jednotlivých značek. Vzhledem k tomu, že je Benzyl cinnamate alergen, měli by se mu vyhnout jedinci s citlivou pokožkou. Jinak ovšem škodlivý není, v kosmetických a parfemačních přípravcích se díky své sílé nachází jen ve velmi nízkých (bezpečných) koncentracích.

 

Produkty, ve kterých Benzyl cinnamate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: