Jen 26. 3. bomba výprodej se slevou 15-50 %

Benzyl salicylate (přírodního původu)

Benzyl salicylate je látka přirozeně se vyskytující v esenciálních olejích (například v ylang-ylangu, zeleném čaji nebo kananze vonné). Narazíme také na její syntetickou verzi, která se získává esterifikací benzyl alkoholu a kyseliny salicylové, v účincích se ovšem neliší. Je ve formě bezbarvé kapaliny se sladce bylinnou až květinovou vůní. Může vyvolat alergickou reakci, kontaktní dermatitidu a silně podráždit pokožku i oči.

Zvyšuje fotosenzitivitu pleti a přispívá k tvorbě pigmentových skvrn. K lidskému organismu a životnímu prostředí může být ve větším množství toxický (může narušovat endokrinní systém). V množství, v jakém se vyskytuje v kosmetických produktech, ovšem nepředstavuje nebezpečí mimo kožní podráždění. Není vhodný na citlivou pokožku.

Benzyl salicylát pohlcuje UV záření, absorbuje a odráží světlo. Chrání před slunečním zářením, dokonce byl používán jako jeden z prvních UV filtrů v historii kosmetického průmyslu. Díky jeho antioxidačním účinkům v kosmetických přípravcích zastává částečně funkci konzervantů, také se používá jako rozpouštědlo (rozpouští obsažené vonné látky v produktu). Maskuje přirozený zápach neparfémovaných složek, zároveň se sám díky své jemné květinové vůni podílí na vonné kompozici, kterou pomáhá zafixovat a stabilizovat. S benzyl salicylátem se můžeme setkat i v některých medikamentech proti bolesti (analgetikum) a na snížení horečky.

Produkty, ve kterých Benzyl salicylate (přírodního původu) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: