Benzyl salicylate

Benzyl salicylate je syntetická látka, která se získává esterifikací benzyl alkoholu a kyseliny salicylové. Narazíme také na benzyl salicylát přírodního původu, neboť se přirozeně vyskytuje v esenciálních olejích (například ylang-ylangu, zeleném čaji nebo kananze vonné), v účincích se ovšem neliší. Je ve formě bezbarvé kapaliny se sladce bylinnou až květinovou vůní. Může vyvolat alergickou reakci, kontaktní dermatitidu a silně podráždit pokožku i oči. Zvyšuje fotosenzitivitu pleti a přispívá k tvorbě pigmentových skvrn. K lidskému organismu a životnímu prostředí může být ve větším množství toxický (může narušovat endokrinní systém). V množství, v jakém se vyskytuje v kosmetických produktech, nepředstavuje nebezpečí mimo kožní podráždění. Není vhodný na citlivou pokožku.

Benzyl salicylát pohlcuje UV záření, absorbuje a odráží světlo. Chrání před slunečním zářením, dokonce byl používán jako jeden z prvních UV filtrů v historii kosmetického průmyslu. Díky jeho antioxidačním účinkům v kosmetických přípravcích zastává částečně funkci konzervantů, také se používá jako rozpouštědlo (rozpouští obsažené vonné látky v produktu). Maskuje přirozený zápach neparfémovaných složek, zároveň se sám díky své jemné květinové vůni podílí na vonné kompozici, kterou pomáhá zafixovat a stabilizovat. S benzyl salicylátem se můžeme setkat i v některých medikamentech proti bolesti (analgetikum) a na snížení horečky.

Produkty, ve kterých Benzyl salicylate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: