Beta-glucanase
- Skupina: Fajn
- Další názvy: beta-glukanáza
Beta-glucanasa představuje skupinu sacharidových enzymů. Je vyráběná fermentací ponořenou v kapalině a pokročilou technikou následného zpracování a má podobu světle hnědého prášku. Beta-glucanasa hraje roli při hydrolýze 1,3 a 1,4 glykosidických vazeb. Dokáže rozložit beta-glukan (beta-glukany jsou polysacharidy složené z molekul glukózy spojených do dlouhých řetězců, které lidé nemohou snadno strávit) v buněčné stěně ječmene a obilnin, snížit účinek antinutričních faktorů či zlepšit vstřebávání živin a napomáhá revitalizovat přirozenou peristaltiku střev. Beta-glucanasa je užitečná při snižování povlaku nebo biofilmu kvasinky Candidy albicans, která může růst v trávicím traktu. Zmírňuje běžné projevy špatného trávení, nadýmání a gastrointestinálních potíží. Beta-glucanasa se může užívat rovněž ve formě doplňků stravy. Mimo jiné se přidává také do krmiv pro dobytek a drůbež a využívá se v pivovarnictví právě pro svou schopnost štěpit buněčnou stěnu ječmene.