Bez černý (Sambucus nigra)

Bez černý je listnatý keř rostoucí do výšky 7-10 m. Je rozšířen hlavně v Evropě a také v jihozápadní Asii. U nás se vyskytuje na loukách, zahradách, kolem plotů, na okrajích lesů, hájů a luk. Kvete v bohatých soukvětích v červnu a červenci. Květy mají žlutobílou barvu v odstínech slonové kosti. Plodem jsou malé, černé, kulaté, lesklé bobule - bezinky. Černý bez má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. V oblasti léčitelství má černý bez velký význam. V dávných dobách byla tato rostlina považována za všelék, používal se k léčení velké škály neduhů. Léčebné účinky májí kořen, list, květ i plod. Květ obsahuje silici, sambunigrin, glykosid, rutin a tříslovinu. Zralý plod obsahuje organické kyseliny, vitamin A a C, silice, cukr. Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám. Z listů se připravuje čaj, který čistí krev. Zevně lze listy použít jako obklady na místa postižená revmatismem. Listy a kůra jsou ovšem jedovaté.Listy obsahují toxický glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin. Kůra obsahuje třísloviny, alkaloidy a pryskyřice, které působí značně drasticky - může dojít k otravě, která se projevuje silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Stejné příznaky se mohou objevit i při předávkování bezovými plody.

Čerstvé plody bezu černého mají projímavé účinky, sušením či tepelným zpracováním se tento jev ztrácí. Ze sušených květů se připravuje čaj, který pomáhá při prochlazení. Má potopudné a močopudné účinky, ničí bakterie. Zevně se květ používá jako přísada inhalačních směsí při bolestem hlavy, uší a zubů. Sirup či odvar z nich tlumí bolesti nervového původu, podporuje imunitu a čistí tělo od škodlivin. Šťáva z bezu černého podporuje normální funkci imunitního systému. Z plodů lze připravit všeobecně dobře známé bezinkové víno, či likér. Ke kosmetickým účelům se používá např. výluh z květů k omývání problematické pleti. Květy bezu mají rovněž zklidňující účinky na pleť. Sušené květy (umixované s vodou) lze použít i jako základ pro zklidňující masku na pleť. Bez se také používá do uklidňujících a posilujících koupelí.

Produkty, ve kterých Bez černý (Sambucus nigra) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: