Blahovičník pobřežní (Eucalyptus camaldulensis)

Blahovičník pobřežní (Eucalyptus camaldulensis) je listnatý, vytrvalý strom z čeledi Myrtaceae (myrtovité). Patří do rodu, skýtajícího 800 druhů blahovičníků. Pochází z Austrálie, představuje nejběžnější druh eukalyptu. Je poměrně rozšířený na australské pevnině i v okolí vodních toků, nejvíce mu vyhovuje jílovitá půda. Roste od jihozápadní Austrálie přes Qeensland, Nový Jižní Wales a Victorii. Kromě Austrálie ho lze najít také v Izraeli, Mexiku, na Kavkaze, v Íránu nebo Středomoří, ale také v Maroku, na Tchaj-Wanu nebo v Somálsku, i v Americe. Pěstuje se také na komerčních plantážích.  Není mrazuvzdorný, ale snáší teplotu do -7°C. Roste do výšky 30 až 45m. Jeho kůra je šedě zbarvená. Kvete bílými, na nektar bohatými štětinatými květy od začátku do konce léta. Jeho listy jsou podlouhlé, úzké, tmavě zelené, kafrově vonící. Získává se z nich parovodní destilací éterický olej nažloutlé barvy. Hlavní složkou éterického oleje z Eukalyptu pobřežního je cineol (až 77%), dále pak v něm najdeme alfa-pinen, limonen, para-cymen.

Eukalyptus pobřežní se používá v aromaterapii, kosmetice a lidovém léčitelství hlavně kvůli své antiseptické a svíravé aktivitě. Slouží ke zmírnění kašle, bolestí v krku, nachlazení a eliminaci infekčních ložisek. Má dezinfekční účinek, ničí nižší formy života. Olej může být používán externě, aplikovaný ve směsi s nosným olejem na řezy, kožní infekce, podporuje dobré zajizvení a hojení pokožky. Lze jej využít také pro inhalaci, do masážních směsí pro pomoc unaveným svalům,  pro ošetření pokožky, napadené plísněmi. Blahovičník pobřežní napomáhá uvolňovat dýchací cesty, podporuje odhlenění a vykašlávání, lze jej použít při chřipce, laryngitidě, bronchitidě.  Působí jako přírodní repelent proti hmyzu. Éterický olej z Blahovičníku pobřežího není vhodný pro těhotné, kojící ženy a děti do deseti let věku. Měl by být používaný s rozvahou, v malém množství a krátkodobých intervalech. 

Produkty, ve kterých Blahovičník pobřežní (Eucalyptus camaldulensis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: