Borovice jedlá (Pinus Edulis)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Borovice sladká
Borovice jedlá je druh severoamerické borovice z čeledi borovicovité (Pinaceae). Jedná se o jeden z nejčastějších druhů borovice v rozsáhlých lesích jihozápadu severní Ameriky (Oklahoma, Colorado, jihozápadní Wyoming, Nové Mexiko a další). U nás byl tento druh poprvé vysazen v roce 1927, dodnes se však jedná o vzácně pěstovaný strom. Borovice jedlá je malý až středně velký strom dorůstající do maximální výšky kolem 6 metrů a s průměrem kmene až 80 centimetrů. Borka je nepravidelně zbrázděná a šupinatá. Jehlice jsou většinou po dvou ve svazku modrozelené či žlutozelené barvy. Samčí šištice rostou ve shlucích na koncích větví a jsou červené barvy, samičí na rostou vrcholech větviček a jsou nachově zbarvené. V šiškách jsou jedlá semena, která jsou známá jako tzv. piniové oříšky. Semena jsou bohatá na olej, bílkoviny a thiamin, jedí se syrová, pečená nebo dušená, melou se na mouku a peče se z nich "chléb". Další stravitelnou částí je vnitřní kůra, která se konzumovala vařená v proužcích, anebo se sušila a mlela na mouku. Z pryskyřice se získává terpentýn, který má mnohá využití v lékařství. Dřevo se užívá jako palivo a vyrábí se z něj také dřevěné uhlí. Užívání produktů z tohoto stromu je považováno za bezpečné.