Čajovník čínský (Camelia Sinensis)

Čajovník čínský (Camelia Sinensis) je vytrvalý keř, obvykle dorůstající do výšky 5 až 8 m. Patří do čeledi čajovníkovitých (Theaceae). Je jedním z mnoha druhů rodu Camellia. Kvete v různých barevných odstínech, od bílé přes růžovou a červenou až po žlutou. Původně pochází z Asie, ale je oblíbený také ve Francii a evropském Středomoří. Bývá součástí botanických i privátních zahrad po celém světě. Camelia sinensis je často mylně zaměňována s Tea Tree, ale jde o dvě rozdílné rostliny. Sušené listy čajovníku se používají k výrobě čaje. Existuje více druhů (barev) čaje. Zelený čaj, pochází z nefermentovaných listů. Černý čaj pak vzniká fermentací čajových lístků. Podle různých stupňů a přístupů k fermentaci pak mohou vzniknout i čaje polozelené, bílé a další. Specialitou je pak tzv. matcha čaj, jež se vyrábí rozemletím zastíněných čajových lístků na jemný prášek a díky speciálnímu postupu při pěstování je bohatší na obsah chlorofylu.

Zelený čaj je bohatý na fenoly, vitaminy A, B a E a minerály. Éterický olej se získává parovodní destilací z listů čajovníku. Má jemnou vůni a zeleno-žlutou barvu. Využívá se jako antibiotikum a nervový stimulant, zlepšuje dýchání, odhleňuje, zlepšuje celkovou odolnost imunitního systému, podporuje činnost krevního oběhu, mírní bolesti pohybového aparátu. Má močopudné a detoxikační účinky. Chrání játra a vyrovnává hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, pomáhá při Alzheimerově chorobě. Kromě kosmetického, potravinářského a farmaceutického průmyslu se čajovník používá také jako přírodní hnojivo a insekticid.

Čajovník čínský má široké kosmetické využití, ať už ve formě extraktu z listů, jako rostlinný olej anebo také jako éterický olej. Vyniká antioxidačními schopnostmi, podílí se na stimulaci obnovy kožních buněk, zlepšuje hojení poškozené pokožky, působí proti kožním infekcím a zabraňuje rozvoji zanícených ložisek. Zmírňuje také otoky a kruhy pod očima Má protiplísňový účinek. Přidává se do výrobků osobní péče, ale také do mýdel a dalších produktů osobní hygieny. Jako přísada ve vlasové kosmetice zmírňuje svědění pokožky hlavy, odstraňuje lupy a zlepšuje růst vlasů. Čajovník posiluje křehké a lámavé nehty a pečuje o nehtovou kůžičku. Zároveň působí v kosmetických produktech jako přirozený konzervant a brání růstu škodlivých bakterií. Čajovník čínský bývá jako přísada kosmetiky dobře snášen a je povolený pro použití v bio certifikované kosmetice.

Produkty, ve kterých Čajovník čínský (Camelia Sinensis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: