Calcium Lactate
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Laktát vápenatý
Calcium Lactate je vápenatá sůl, která se získává ve formě bílých krystalů reakcí kyseliny mléčné s uhličitanem vápenatým nebo hydroxidem vápenatým. Jedná se o méně koncentrovanou formu vápníku. Běžně se využívá jako zdroj vápníku pro kůži či vlasy. Lze jej použít ve všech recepturách pro péči o pleť, vlasy nebo ústní dutinu (pro orální remineralizaci – přidává se do žvýkaček). Calcium lactate se často přidává do potravinářských výrobků pro zvýšení obsahu vápníku v potravinách, ke zvýšení celkového pH (kyselosti) potravin nebo jako ztužovadlo. Zároveň zlepšuje strukturu a chuť potravin a může prodloužit jejich trvanlivost. Lze jej nalézt i ve formě doplňků stravy.
V kosmetických přípravcích se využívá především jako přísada ke zlepšení kvality produktu. Je velmi účinným regulátorem viskozity nebo je schopen vytvářet želatinovou texturu, která zjemňuje produkty a ty jsou pak příjemnější při vtírání do pokožky. U lokální aplikace na pokožku nejsou známy nepříznivé účinky, nicméně při užívání doplňků stravy s laktátem vápenatým je nutné dbát na dávkování – vysoký příjem vápníku může způsobovat zácpu a také může nepříznivě interagovat s léky (např. antibiotika).